Asociatia reprezinta expresia juridica a unui parteneriat format din cel putin 3 persoane (romane sau straine) care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca, pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.
In functie de scopul infiintarii Asociatiei, sunt intalnite mai multe categorii: Asociatii de proprietari, Asociatii culturale, educationale, umanitare, sportive, medicale, antreprenoriale etc.
Fundatia este constituita din una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar.
Patrimoniul initial pentru infiintarea fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei. Exceptie fac fundatiile al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, caz in care patrimoniul initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.
Fundatiile se deosebesc de asociatii din punct de vedere al obiectivelor urmarite: fundatiile nu se pot constitui niciodata in interesul, fie el si nepatrimonial, al fondatorilor lor.
Mai multe detalii...